slobodne

Rebelantské, no premyslené.

Slobodné vinárstvo je súčasťou našej rodinnej farmy, ktorej korene siahajú až do roku 1912. Počas 15 rokov našej novodobej existencie sme prešli na ekologické a biodynamické pestovanie na 17 hektároch vinohradov. Dnes nás mnohí považujú za priekopníkov naturálneho vinárstva na Slovensku.

Vína u nás vznikajú slobodne – kvasia spontánne, bez manipulácie a bez pridaných aditív, no vždy s rešpektom k prírode a vlastnému názoru.

Vínam radi nechávame dostatok času, aby sa v pivnici rozvíjali vlastným tempom a mohli v sebe uzamknúť jedinečnosť historického hlohovského terroir – sprašových pôd bohatých na vápnik. Na vyzrievanie používame rozmanité nádoby – dubové sudy, ktoré pre nás vyrobil pán Fryzelka z dreva z miestneho lesa, hlinené amfory z Gruzínska, Toskánska, Španielska či Číny, ale aj plastové Ovoidy z Bordeaux.

Náš Cutis Deviner zaradil britský magazín Decanter medzi 30 najlepších oranžových vín sveta. Víno pArtisan Cru, Interval či Rebela Rosa majú svojich verných fanúšikov doma aj v zahraničí. Slobodné vinárstvo exportuje vína do viac než 18 krajín sveta a nájdete ich aj na vínnych kartách viacerých michelinských reštaurácií.

Jednou z našich najvýraznejších spoluprác je partnerstvo s uznávaným šéfkuchárom Santiagom Lastra Rodriguezom z londýnskej reštaurácie KOL. Práve pre KOL sme vytvorili štyri špeciálne cuvées ako housewines – unikátne blendy, ktoré vznikli priamo u nás, v spolupráci so šéfkuchárom.

Slobodné vinárstvo – Agnes, Andrea, Miso a Katka - štyri osobnosti s rôznym pohľadom, no spoločným cieľom. Je to ako kapela: „nie vždy hráme rovno, ale vždy naživo.“

Naša rodina zároveň hospodári aj na ornej pôde, kde pestujeme mak, proso, pšenicu, hrach, jačmeň, kukuricu či repku. Ochutnať naše oleje môžete napríklad vo vyhlásenej bratislavskej reštaurácii Irin.

Náš Vinohrad

Náš vinohrad sa nachádza na miernych svahoch nad obcou Zemianske Sady na sprašových pôdach, bohatých na vápnik. Má rozlohu 17 hektárov a je orientovaný na juhozápad, vo výške 200m nad morskou hladinou.

Vo vinohrade hospodárime ekologickým a biodynamickým spôsobom od roku 2016 a vinohrad je certifikovaný v ekologickej produkcii. Sme zakladajúcimi členmi spolku Demeter Česko a Slovensko. Hospodárime tiež v súlade s chartou spolku Autentista Slovensko.

Vysoké vedenie, ktoré vo vinohrade využívame chráni naše vinohrady pred jarnými mrazmi, prináša svieže vína s výraznou kyselinou typickou pre “cool climate” vína a vinič necháva rásť prirodzene ako lianu okolo jedného pevného drôtu. Myšlienka Lenz Mosera, ktorý tento spôsob vedenia a sadenia uviedol bola, že vnímal každý ker viniča ako strom, ktorý potrebuje dosť miesta a okolo seba rôzne druhy flóry a fauny, aby tak celý vinohrad mohol tvoriť biodiverzný systém ako je to prirodzené vo voľnej prírode. V medziradí preto vysievame druhovo bohaté bylinné zmesy, ktoré tvoria pestrú pastvu pre včely, hmyz a pôdne baktérie.

Pestujeme odrody, ktoré do našej oblasti historicky a klimaticky patria. Frankovka modrá, Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Tramín červený, Devín, Rulandské šedé, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon a Alibernet. Náš cieľ je pestovať taký vinohrad, v ktorom bude vládnuť rovnováha a kde hlavnou ochranou vinohradu bude zdravá a životaschopná pôda. Takýmto spôsobom chceme dopestovať naše hrozno v najvyššej kvalite a optimálnom množstve, pretože je základnou a jedinou substanciou našich vín.Pestujeme odrody, ktoré do našej oblasti historicky a klimaticky patria. Frankovka modrá, Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Tramín červený, Devín, Rulandské šedé, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon a Alibernet.

Náš cieľ je pestovať taký vinohrad, v ktorom bude vládnuť rovnováha a kde hlavnou ochranou vinohradu bude zdravá a životaschopná pôda. Takýmto spôsobom chceme dopestovať naše hrozno v nyjvyššej kvalite a optimálnom množstve.

Pivnica pod zemou.

zavolajte nám
+421 907 100 030
+421 911 430 999
napíšte nám
Pozrite si mapu
Kohit Gavalier