21.5.2024
Slobodne v japonsku
Od 9 do 19. mája navštívili Andrea s Mišom s našími vínami Japonsko. Bola to naša prvá cesta do krajiny vychádzajúceho slnka, hoci Japonsko bolo jedným z našich prvých zahraničných trhov. Cesta začala na dvojdňovej a beznádejne vypredanej výstave RAW WINE v Tokyo a potom spolu s naším japonským importérom absolvovali portfólio tastings a degustačné večere v mestách Nagoya, Osaka a Kyoto. Ďakujeme za tieto zážitky a možnosť prezentovať naše vína v tejto nádhernej krajine.
![Slobodne v japonsku](/images/_galeria/_blog/364_498.jpg)
20.5.2024
SLOBODNE ON TOUR, SPRING 2024
Winemakers can tour too. Just have to remember that we have farm at home to work on. After an early warm spring this year, all the crops are planted and the vines are two-three weeks ahead. Our luck is that Slobodne is a team of two families and we can split our forces. And while the 2024 vintage is slowly growing in Zemianske Sady, the older vintages are traveling in bottles around the world to bring joy. Miso and Andrea will soon visit the land of rising sun. Japan was actually one of our first international market about 10 years ago and we are finally looking forward to meet all the people who stand behind our wines there. Other than Japan there are few other interesting events all around the Europe this spring where we plan to meet you in person. Please come and taste our wines with us.
![SLOBODNE ON TOUR, SPRING 2024](/images/_galeria/_blog/362_498.jpg)
2.4.2024
Vinárka Katarína Kuropková: Naturálni vinári sa nepotrebujú vymedzovať voči konvenčnej výrobe.
. Na farme po svojich predkoch spolu s mužom, sestrou a jej partnerkou dorába víno, ktoré oceňujú fajnšmekri po celom svete.
. A hoci si zvolili náročnú cestu bez pesticídov či konzervantov, na obranu vlastných vín občas musí použiť aj svoje právnické vzdelanie.
. Prečítajte si rozhovor s Katarínou Kuropkovou zo Slobodného vinárstva, ktorý vyšiel v HN magazíne.
Celý článok s Katkou v Hospodárskych novinách si môžete prečítať tu:
https://hnonline.sk/style/osobnosti/96132074-vinarka-katarina-kuropkova-naturalni-vinari-sa-nepotrebuju-vymedzovat-voci-konvencnej-vyrobe?fbclid=IwAR3IEdRWnmm8sd4mJ23pQC_wRY--hMDh38qv4onEw2HYo2GseuHnZDmo_hQ_aem_AcBZY3uoS-AVH5g8okMg-Yf_GElmZVlNY3_FjUwtcgk4pAPEVxUP-7hqMES_xFBXRquHJ5XZgPpo2TLcFBJk5uEA
![Vinárka Katarína Kuropková: Naturálni vinári sa nepotrebujú vymedzovať voči konvenčnej výrobe.](/images/_galeria/_blog/360_498.jpg)
22.11.2023
pARTISAN CRU noir 2018 v reštaurácii Gaggan v Bangkoku
pARTISAN CRU noir 2018 je súčasťou vínneho párovania reštaurácie Gaggan v Bangkoku. Šéfkuchár Gaggan Anand, považovaný za jedného z najlepších šéfkuchárov na svete, otvoril Gaggan v roku 2010 po tom ako sa stal prvým šéfkuchárom indického pôvodu, ktorý absolvoval stáž u Ferrana Adriu zo spoločnosti elBulli. Jeho reštaurácia sa pravidelne objavuje v rebríčkoch Asia's 50 Best a World's 50 Best od úvodného ročníka 2013 až po nedávne víťazstvá.
1. miesto na zozname 50 najlepších v Ázii (2015-2018)
4. miesto na zozname World's 50 Best (2019)
2 michelinské hviezdy (2017-2019)
5. miesto na zozname 50 najlepších v Ázii (2023)
17. miesto na svetovom zozname 50 najlepších (2023)
pARTISAN CRU noir 2018 patrí do kategórie, ktorú nazývame CRU. Je to víno, ktoré je vlajkovou loďou našich červených vín a vyrábame ho iba v dobrých ročníkoch.
Červený blend postavený na Frankovke modrej, ktorá je našou materskou odrodou citlivo doplnenej Cabernetom Sauvignon a Alibernetom. Predstavuje typické červené víno chladného podnebia, v ktorom sa spájajú tóny červeného ovocia charakteristického pre Frankovku modrú - vysoká kyslosť bez trieslovín s chuťou Cabernetu, tmavším ovocím, čiernymi ríbezľami a hodvábnymi trieslovinami. Vína všetkých troch odrôd zrejú samostatne najmenej 18 mesiacov v dubových sudoch s ľahkým stupňom vypálenia, aby sme zachovali ich vzácnu ovocnosť, typickú pre severné vinohradnícke plochy. Následne počas niekoľkých “blending sessions” hľadáme ich ideálny pomer v danom ročníku. Keď konkrétny pomer odrôd víťazí opakovane, našli sme pARTISAN CRU - našu SUPERFRANKOVKU!
pArtisan Cru je poctou našim predkom. Na etikete nájdete pôvodnú pečiatku - logo nášho vinárstva spred 100 rokov, ktoré založil náš praprastrýc Maximilián Schwarz a zároveň odkazuje na Petra, jeho synovca a nádejného farmára ktorý bojoval a zahynul ako partizán v Slovenskom národnom povstaní na sklonku druhej svetovej vojny.
Naše vína vyrábame výlučne z ručne zbieraného hrozna dopestovaného v našich ekologicky certifikovaných vinohradoch v obci Zemianske Sady.
Slobodné vinárstvo je členom:
Autentista Slovakia (www.autentista.sk)
Demeter Czech & Slovak (www.demetercs.eu)
![pARTISAN CRU noir 2018 v reštaurácii Gaggan v Bangkoku](/images/_galeria/_blog/359_498.jpg)
22.11.2023
SLOBODNE V KANADE NA RAW WINE FAIR 2023
Nikdy sme neboli s našimi vínami v Kanade, hoci tam máme mnoho skvelých zákazníkov a fanúšikov. Ale teraz to ideme zmeniť! Tento rok ako jediné slovenské vinárstvo na festivale RAW WINE v Montreale a v Toronte už čoskoro!
RAW WINE Fair TORONTO 15 Nov 2023
RAW WINE Fair MONTREAL 18 Nov to 19 Nov 2023
https://www.rawwine.com/?currency=CAD
![SLOBODNE V KANADE NA RAW WINE FAIR 2023](/images/_galeria/_blog/358_498.jpg)
7.11.2023
Karakterre 12,4. November 2023, New York City
Čoskoro sa opäť vydávame na cesty. Je nám cťou byť súčasťou Karakterre od začiatku tejto medzinárodnej výstavy vín , ktorá si kladie za cieľ predstavovať vína a vinárov strednej a východnej Európy už 12 rokov. Aj tento rok bude Karakterre veľkolepý, bude sa odohrávať na streche slávneho Rockefeller centra v New Yorku a predstaví sa 70 vybraných vinárov. Okrem hlavnej výstavy máme tú česť osobne predstaviť v New Yorku naše vína na zopár eventoch v prestížnych reštauráciách a baroch na Manhattane, kde sa naše vína predávajú. Ak sa ocitnete v New Yorku začiatkom Novembra, prídite nás pozrieť.
![Karakterre 12,4. November 2023, New York City](/images/_galeria/_blog/355_498.jpg)
18.10.2023
OKTÓBROVÝ WINEZIN #23
Prinášame vám jesenný winezin. Nech sa páči:
https://mailchi.mp/d40343d42a68/slobodne-winezin-oktober23
![OKTÓBROVÝ WINEZIN #23](/images/_galeria/_blog/354_498.jpg)
24.8.2023
SLOBODNE X BISTRONOMY
6. a 7. Septembra sa uskutočnia dve výnimočné degustácie s názvom "Prechádzka po Majer" vo skvelej reštaurácii Bistronomy v Bratislave. Srdečne Vás pozývame.
![SLOBODNE X BISTRONOMY](/images/_galeria/_blog/350_498.jpg)
31.1.2023
Degustácia v Londýne vo Wine Club Pall Mall 67
Prvé postrehy z degustácie slovenských vín v Londýne od Elisabeth Gabay MW.
https://www.the-buyer.net/tasting/wine/world-of-slovak-wine-gabay/?fbclid=IwAR3RLM275AMQcti54O0DuA8xra4dISiuu8APAZHfOXeELoO4OemWXYvIwSU
![Degustácia v Londýne vo Wine Club Pall Mall 67](/images/_galeria/_blog/348_498.jpg)